Prima vizita a copilului la stomatolog

O intrebare naturala pentru proaspetii parinti este „Cand ar trebui copilul meu sa vada un stomatolog?”. Majoritatea stomatologilor sunt de acord ca asta ar trebui sa se intample in jurul varstei de un an, in special daca acestia prezinta un risc ridicat de a dezvolta carii.

Poate unii parinti vor fi surprinsi ca un copil atat de mic are nevoie de vizite la stomatolog, insa studiile au aratat ca prescolarii sunt supusi unui risc mai ridicat de a dezvolta carii dentare, fata de cei aflati in liceu. Mai mult de 1 din 4 copii din SUA au avut cel putin o carie pana la varsta de 4 ani. Multi copii dezvolta astfel de probleme chiar inainte sa implineasca 2 ani!

Pentru a preveni dezvoltarea cariilor la o varsta atat de frageda, parintii trebuie sa afle, intai, daca fiul sau fiica lor se afla la risc. De asemeni, acestia trebuie sa invete cum sa le ofere celor mici o dieta corespunzatoare, dar si despre igiena corecta si beneficiile aduse de fluoride.

Insa informatiile pe care le vor afla de la medicul stomatolog pentru copii, nu se rezuma doar la preventia si tratamentul cariilor. Pe parcursul vizitei de la un an, pe care o veti face, se va discuta:

 • Cum sa aveti grija de intreaga cavitate bucala a copilului
 • Folosirea corecta a fluoridelor
 • Obiceiurile orale, incluzand suptul degetului
 • Metode de prevenire a accidentelor, care ar putea cauza leziuni fetei si dintilor
 • Cresterea dintilor
 • Legatura dintre o dieta corecta si sanatatea orala a copilului.

Dupa prima vizita la stomatolog, acesta va sugera un program pentru urmatoarele vizite. In trecut, acestia recomandau o vizita la fiecare 6 luni. Acum, insa, programarile pot varia, in functie de nevoile si riscurile fiecarui copil. Pe masura ce acesta va creste, dentistul va poate invata cum sa preveniti problemele orale cele mai comune.

Alegerea unui stomatolog pentru copii

In ultimii ani, din ce in ce mai multe scoli de stomatologie pregatesc medici pentru tratarea celor mici. Insa majoritatea stomatologilor nu sunt familiarizati cu tratamentele aplicate copiilor si adolescentilor.

Iata cateva metode pentru a testa daca stomatologul dorit are pregatirea necesara pentru a il trata pe copilul dumneavoastra:

 • Sunati la cabinet dorit si intrebati la ce varsta recomanda ei prima vizita la stomatolog. Alegeti acea echipa care va recomanda vizitarea dentistului imediat cum apare primul dintisor sau la prima zi de nastere.
 • Cautati stomatologi specializati in tratamente pediatrice. Pe site-ul nostru veti gasi un numar de medici profesionisti, foarte bine pregatiti in pedodontie.
Pregatirea pentru prima vizita la stomatolog

Scopul vizitei la stomatolog la varsta de un an este de a invata cat mai multe despre igiena orala a copilului dumneavoastra si felul cum puteti avea grija cat mai buna de ea.  Multe probleme dentare pot fi prevenite astfel, iar cele care vor exista vor putea fi tratate mult mai usor astfel. Este important sa gasiti un stomatolog pentru copii in care sa puteti avea incredere si cu care cel mic sa se simta confortabil. La aceasta prima vizita, veti primi raspunsuri la intrebarile pe care le aveti si veti incepe sa construiti o relatie bazata pe profesionalism.

Cea mai buna metoda prin care sa va pregatiti pentru aceasta vizita este sa treceti pe o foaie toate intrebarile pe care le aveti, indiferent care ar fi acestea. Cautati un cabinet stomatologic care sa:

 • Fie prietenos cu parintii si copiii;
 • Fie echipat corespunzator pentru interventiile stomatologice asupra dentitiei copiilor;
 • Aiba un personal care sa se comporte amabil si bland cu cei mici;
 • Aiba expertiza in domeniul specific al pedodontiei.

Cabinetul stomatologic potrivit pentru copilul dumneavoastra:

 • Va va oferi sfaturi specifice varstei copilului;
 • Va va oferi un numar de contact in eventualitatea unui accident;
 • Va va da un program stabil si bine adaptat pe care sa il urmeze cel mic;
 • Va va ajuta sa aveti grija de sanatatea orala a fiului sau fiicei dumneavoastra.

Este posibil ca cel mic sa se agite mult in timpul primei vizite la stomatolog. Totusi, daca medicul stomatolog este unul care are experienta cu prescolarii, este posibil sa va surprinda cat de cuminte si deschis la tratament va fi acesta. S-ar putea, chiar, sa se bucure atat de mult de aceasta vizita, incat sa o astepte nerabdator pe cealalta.

Daca este posibil, rugati un alt adult sa vina cu dumneavoastra, in special daca este unul in care copilul are incredere si cu care este obisnuit. Poate doriti sa va puteti concentra pe deplin la ceea ce are dentistul de spus. De aceea, este bine sa nu veniti insotiti de un al doilea copil. Aduceti, de asemeni, un scutec in plus si ceva de rontait pentru cel mic. Jucaria lui favorita ar putea ajuta. Acestea il vor face pe cel mic sa creada ca un cabinet stomatologic pentru copiii este un loc ca oricare altul, in care se poate simti confortabil si este alaturi de prieteni.