Eruperea dintilor permanenti in spatele celor de lapte

Eruperea dintilor permanenti in spatele celor de lapte

Uneori, dintii permanenti erup in spatele dintilor de lapte a copiilor, inainte ca acestia sa cada. Multi parinti devin ingrijorati daca vad ca acest lucru se intampla. In acest fel, copilul va avea doua randuri de dinti, conditia numindu-se, uneori, „dinti de rechin”. Numele vine de la faptul ca rechinii au, in mod normal, doua randuri de dinti.

Eruperea dintilor permanenti in spatele celor de lapte este o conditie destul de des intalnita, care apare la aproximativ 10% dintre copii. Este intalnita mai des in zona incisivilor de jos, insa pot aparea si la cei de sus sau in zona molarilor.

Poate aparea in orice moment, insa este mai comuna in jurul varstei de 6 ani, atunci cand incisivii de jos erup. De asemeni, se poate intalni si in jurul varstei de 10 – 11 ani, atunci cand apar premolarii de sus.

Cauzele eruperii dintilor permanenti in spatele celor de lapte

De-a lungul dezvoltarii normale, dintele permanent resoarbe incet radacina dintelui de lapte, atunci cand erupe sub el. Cand radacina este aproape disparuta, dintele permanent isi pierde suportul si aluneca din alveola. Apoi, acesta se muta si erupe in spatiul liber.

In mod normal, orice deviere a dintelui permanent de la pozitia normala poate duce la retentia dintilor de lapte. O alta conditie care cauzeaza retentia acestora este o dentitie aglomerata. Dintele nou erupe, astfel, in spatele celui de lapte, deoarece intampina mai putina rezistenta. Aceasta va conduce, intr-un final, la prezenta a doua randuri de dinti in gura celui mic.

Tratamentul „dintilor de rechin”

Daca fiul sau fiica dumneavoastra sufera de o eruptie a dintilor permanenti in spatele celor de lapte, pentru mai mult de trei saptamani, este cazul sa vizitati un medic stomatolog pentru copii. Este important sa monitorizati in permanenta eruptia dintilor. Doi dinti nu ar trebui sa ocupe acelasi spatiu in aceeasi perioada.

Pedodontul va evalua situatia si va face recomandarile de tratament necesare.

Daca dintii copilului sunt ok, dentistul ii va recomanda acestuia sa ii zgaltaie pe cei de lapte cat mai mult posibil, pentru a vedea daca acestia cad de la sine. Daca acestia inca mai sunt acolo dupa 3 saptamani, este momentul ca dentistul sa intervina.

Stomatologul pentru copii poate sa extraga dintii de lapte, pentru a permite celor permanenti sa se mute in pozitia corecta. Copilul va impinge in mod natural dintii permanenti in fata, folosindu-si limba, in timp ce mananca sau vorbeste.

Daca dintii permanenti nu au suficient loc pentru o dezvoltare normala, chiar si dupa ce au fost indepartati cei de lapte, dentistul poate apela la anumite proceduri pentru a corecta situatia. Este posibil sa fie nevoie sa se indeparteze mai multi dinti de lapte pentru a face loc unuia permanent.

Atunci cand este nevoie sa se extraga dintii de lapte

Desi eruptia dintilor permanenti in spatele celor de lapte nu este o urgenta, este necesar un tratament, totusi. Daca dintii de lapte nu sunt indepartati la timp, pot aparea o serie de probleme dentare care pot persista toata viata.

Daca dintii primari sunt mobili, iar cei permanenti continua sa erupa, primii vor cadea, iar situatia se va corecta de la sine. Odata ce dintii permanenti au iesit toti in spatele celor de lapte, nu mai exista nimic care sa impinga sau sa resoarba radacina  acestora. Un stomatolog pentru copii va alege sa indeparteze dintii de lapte, pentru a crea spatiu pentru cei permanenti.

In unele cazuri, este posibil ca spatiul sa nu fie suficient pentru ca dentitia sa creasca in mod corect, chiar si daca dintii de lapte au fost indepartati. In acest caz, este nevoie de tratamente mai complexe, care pot ajunge si in aria de specialitate a ortodontiei.

Daca va ingrijorati pentru ca celui mic i-au iesit dintii permanenti in spatele celor de lapte, programati o vizita la cabinetul stomatologic. Explicati-i copilului ce inseamna acest lucru, astfel incat sa nu fie speriat de stomatolog.  Avem un articol care explica detaliat ce trebuie sa stiti despre prima vizita la stomatolog, astfel incat sa nu apara probleme pe parcursul acesteia.  Pentru alte informatii si intrebari in ceea ce priveste cresterea dintilor permanenti in spatele celor de lapte, va rugam sa va adresati medicului stomatolog pentru copii.

Leave a Reply

*